Nyírás: Szálkás szőrű tacskó - Bedó kutyakozmetika
ezt a műveletet teheti a kutyakozmetikus géppel, és különböző méretű ollókkal. A gépi nyírás mindig egyenletesebb nyírási felületet erdményez, mint a kézi nyírás. Gépi nyírás lehet nullás
 mérettől 10mm-es méretig. Az ollóval való nyírást bizonyos fajták kiállítási felkészítéséhez a kutyakozmetikusnak elkerülhetettlen. Többféle ollót használhat a kutyakozmetikus, --- egyenes vágóélű nagyméretű: --- amivel nagyolja a szőrt, --- hajlított vágóélű: --- amit mancsok, és nehezen hozzáférhető helyeken használ, --- ritkító olló: --- a vastag nehezen nyírható szőr kiritkítására, és lerövidítésére használnak a kutyakozmetikusok. A ritkító olló használata veszélyes, mert az utána növő szőr hullámos lesz, és megváltoztatja a szőr minőségét. Teljes szőrtakarón soha nem használható!!

Nyírós fajták: Uszkár, Bischon Frisee, Bedlington terrier, Spánielek, Schnauzerek, a szőre, és a fajtajellege miatt, és minden olyan hosszúszőrű kutyus, amelyik akár csomósodás, vagy a rossz szőrminősége miatt nyírást igényel. Ha nem tudja eldönteni, hogy kutyusának szőrével mit kell tennie, kérje ki bátran egy kutyakozmetikus segítségét!