Az elhízás az esetek nagyobbik részében nem valamilyen betegség, hanem a gazdi „jószívűségének” és a kedvenc megnövekedett étvágyának a következménye. Ez egy idő után jelentős súlyfelesleggel járhat, ami azonban már számos betegség okozója lehet. Mit tehetünk ezellen?

Ha túlsúlyos a kedvencünk... Először is be kell tartani az állatorvos által ajánlott diétát, többet kell mozgatni kedvencünket de nem egyszerre, hanem napi rendszerességgel fokozatosan 5 perccel növelni a mozgatását, sétát, fizikai terhelését, kerülni kell az édességek adagolását, és a gyakori bőséges etetést!

Mindezek mellett hat hónapon keresztül az alábbi közepes (15CH) potenciájú készítményekkel kezeljék a kedvencüket: Antimonium crudum, 1 adag 20 perccel evés előtt, és  Graphit, reggelente 1 adag, valamint Fucus vesiculosus őstinktúra, 10 csepp reggelente az ivóvízbe vagy közvetlenül a szájba. A több hónapja ivartalanított és túlsúlyos állatoknál a leginkább javasolt készítmény a magas potenciájú (CH 30) Thuya occidentalis, 1 adag hetente. Ezek homeopátiás készítmények és könnyen beszerezhetőek!

A kutyán lévő túlsúly idősebb korra számos betegség előidézője lehet: leggyakrabban izületi károsodást, szívproblémákat, cukorbetegséget okozhat. Az elhízott kutyánál nem is kell a nyugdíjas korig várni, már fiatalon előfordulhat, hogy fája a lába, a csípője, a forgója, a könyöke, amelyek miatt nehézkessé válik a mozgása. Tavasszal és ősszel gyakran a fronthatások is felerősíthetik a fájdalmait. A kutyafogyókúrára hasonló szabályok érvényesek, mint az emberére: fő a fokozatosság és mértékletesség. A legjobb eredményt, a személyre szabott terápia hozhatja, amiben az állatot kezelő orvos, ismerve a körülményeket, sokat segíthet.