A száj nyálkahártyája sok esetben sérülhet, aminek a hátterében lehet egyszerűbb ok is, azonban az esetek többségében általában ennél sokkal súlyosabb, a szervezet egészét érintő anyagforgalmi zavarokkal (pl.vese eredetű) találkozunk.

A fogínyen, a fognyakak tövében, a fogkő erőteljes megszaporodása miatt jelentkezhetnek szövetelhalások, amik mind az állat, mind a környezetében élő ember számára kellemetlen élményekkel járnak./kellemetlen szagú a kutyus lehelete/

Ilyenkor az orvossal, a fogkövet el kell távolíttatni, mert emiatt lesz a kutya lehelete elviselhetettlen. Ha leszedték a fogkövet, az elváltozott területeket mind helyileg ecseteléssel, gyógyszeres kezeléssel, vagy akár homeopátiás szerek segítségével orvosolni kell. Ha a foghús szegélye a fognyakak körül kipirult, emiatt a kutya lehelete még mindig bűzös, a gyulladt területen a nyálkahártya vérzésre hajlamos, a kutya nyálzik, és nyála kimarja a szájnyílás környékét, ami gennyessé is válhat és rendkivül büdös. akkor ajánlott beszerezni és adni a kutyának Kreosotumot homeopátiás szert, közepes potenciában naponta 3x, a tünetek csökkenéséig.
Ha a fentihez hasonló szájbeli elváltozások miatt a fültőmirigy és  nyirokcsomók is duzzadtak, esetleg a duzzadt nyelven szürkésfehér bevonat látható, a kutyának és még hasmenése is van, és kedvencük a szokásosnál szomjasabb is, adagoljanak Mercurius solubilist homeopátiás szert, naponta 2x, amíg a tünetek fennállnak!

Ha a fogínygyulladás mellé a szájzugok kisebesedésével járó gyulladásos folyamat is társul, és nem csak a harapás, hanem a nyelés is fájdalmat okoz a kutyának, a vizelete is erősen kellemetlen szagú, a széklet üritése is fájdalmat okoz, akkor naponta 3x adjunk alacsony potenciában Acidum nitricumot, homeopátiás szert a tünetek enyhüléséig. A szájüregbeli elváltozások esetében 10x-esére hígított Arnica montana őstinktura Calendula officinalis őstinktura és Myrrha őstinctura homeopátiás szer, egyenlő arányú keverékével naponta 2x ecsetelje a beteg nyálkahártyát.
Ha a szájszélen, vagy a szájüreg valamely területén papillóma szerű nyeles szemölcsök jelennek meg, amelyek vérzésre hajlamosak, akkor adagoljon az állatnak néhány héten keresztül naponta 2x közepes potenciában Thuya occidentalist, homeopátiás szert. A kezelést a Thuya occidentalis őstinktúra homeopátiás szer, hígított oldatával történő ecseteléssel is kiegészítheti!