Zsinórozás:
Ezt a műveletet, Magyar kutyafajtákon szokta a kutyakozmetikus elvégezni: Puli, Komondor. A vastagon összecsomósodott szőrt vékony zsinórszerűre szét kell tépni. Sokan rasztának hívják, de ez nem az. Semmilyen szerszámot nem kell használni, csak ha nagyon makacs a csomó, ollóval meg kell indítani. Komondor - Bedó kutyakozmetikaEzen Magyar kutyafajták szőrei között is van különböző módon csomósodó, amit a kutyakozmetikus szakszerűen el tud látni. Van amely csomósodik, nagy gumókba áll össze a kutyus testén, ezzel nagyon nehéz dolga van a kutyakozmetikusnak, mert nem lehet széttépni. Az ilyen szőrt először sajnos le kell a kutyakozmetikusnak géppel nyírnia, és utána 2-3 havonta rendszeresen, ahogy nő a szőr, a kutyakozmetikusnak be kell indítani a zsinórosodási foyamatot. Ha rendszeresen ápoltatja utána kutyakozmetikussal, akkor többet nem kell lenyírni. Otthon ha lehet az ilyen tipusú szőrt ne kezdje el lenyírni, mert ez a bőrétől kezd összeállni és könnyen bele lehet nyírni a kutyába is. Ezt mindíg bízza kutyakozmetikusára!
 

Van a félig nyitott szőr, amelynél a kutya orrától-derékig nyitott a szőr, és onnan hátrafelé szép zsinórosra tudja a kutyakozmetikus tépni. Eleinte ennek a típusu szőrnek is csomós az állaga, de nem áll össze úgy mint a csomósodásra hajlamos, hanem vastagabb zsinórokba rendeződik, amit a kutyakozmetikusnak könnyebb vékonyítania tépéssel.

 Végül létezik a kutya egész testén szép zsinóros szőr, ami eleinte vastagabb raszta szerű zsinórokba áll össze, amit a kutyakozmetikus rendszeres tépés mellett, egyre vékonyítani tud, míg el nem éri, hogy minden zsinór külön-külön álljon. Miután ezt elérte, akkor mint már említettem, 2-3 havonta kell kutyakozmetikushoz vinni, ez az időintervallum a szőr típusátol függ. Az ilyen szőrtipusu kutyákat nem szabad fésülni, mert meggátolja a zsinórosodást, és kifésüljük azt a zsíranyagot amitől összeáll a szőr. Fűrdetni elég 3-6 havonta, ez függ a tartástól is, (lakás vagy kert). Ebben a kérdésben is kérje ki kutyakozmetikusa véleményét és segítségét!