Trimmelés:
nem tévesztendő össze a géppel, való nyírással. Ezt a műveletet legszebben kézzel tudja a kutyakozmetikus csinálni, semmi szerszám, csak gumiujj. A trimmelés fontos feltétele az érett szőr Snauzer. Ezt a kutyakozmetikusnak mindig ellenőriznie kell, mielőtt hozzákezd a trimmeléshez, mert különben a kutyusnak fizikai fájdalmat okozhat. Csak állott szőrt lehet trimmelni, frissen mosottat soha! Mindig kicsi tincseket befogva haladunk, mert így nagyobb erővel tud rántani a kutyakozmetikus. Apró és gyors mozdulatokkal kell haladni. A rendszeres trimmeléssel elősegíti, és egységessé teszi a szőr érését. A trimmelés lényege, hogy az elhalt aljszőrzetet kiszedve szabad utat adunk az új zsenge szőrszálak kinövésének. Trimmelős fajták: Spániel, Terrier, Schnauzer.

Vannak olyan trimmelős fajták, melyek szőre a tenyésztés folyamán eléggé elfajzott, és képtelenség a kutyakozmetikusnak megtrimmelnie, mert a szőr nem érik be eléggé ahoz, hogy tépni lehessen. Ezt kölyök korban , olyan 4-6 hónapos kora körül ellenörizni lehet úgy, hogy egy tincs szőrt megfogunk és felfelé meghúzzuk. Ha marad szőr a kezünkben akkor jó lesz a szőre, de ha nem marad akkor elő lehet segiteni úgy, hogy minden második napon sűrű fogú fésüvel átfésüljük a kiskutya hátát. Eleinte nem fog neki tettszeni, de hozzászokik, és akkor későbbiekben mikor kutyakozmetikus kezébe kerűl, már nem fog neki fájni. Ezt csak akkor kell, ha kiállításra szeretné hordani, mert ha nem akkor ezeket a fajtákat is nyugodtan le lehet szépen a kutyakozmetikusnak nyírni géppel.

Ha nem tudja megítélni, hogy mi szükséges a kutyus szőrének, kölyök korában már ki lehet kérnie a kutyakozmetikus segítségét, véleményét!